top of page

לא לבד: ביקורת על הספר 'הבית שאנו בונים יחד'

פיטר ברויגל האב, 'פתגמים הולנדיים', 1627.
שם הספר: הבית שאנו בונים יחד - בנייה מחדש של החברה שם המחבר: יונתן זקס הוצאת הספרים: מגיד מספר עמודים: 330 מחיר הספר: 98 ש"ח מאנגלית: ברוריה בן-ברוך

הרב ד"ר הלורד יונתן זקס, לשעבר רבה הראשי של בריטניה וסופר מוערך (ואף נערץ), הלך לעולמו בשנת 2020, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. במהלך חייו, ובמהלך הקריירה הציבורית הענפה שניהל, הוציא הרב זקס עשרות ספרים תחת עטו. ספרים אלו עסקו במגוון נושאים שונים, וכמעט כולם השיקו לעמוד התווך בהגותו של הרב זקס - הדת היהודית.

בין הספרים המוכרים ביותר שיצאו ישנם לא בשם האל על אלימות דתית; שיג ושיח על פרשת השבוע; לכבוד השוני על רב-תרבותיות בעולמנו, השותפות הטבעית אודות הדת והמדע, ועוד. לאחר שהרב זקס הלך לעולמו, יצאו לאור בעברית מספר ספרים שלא הספיקו לראות אור במהלך חייו, בהם - בלשון עתיד על יהדות וגלובליזציה, מוסריות על עולמנו המשתנה וכיצד להישאר מוסריים בו, רעיונות משני חיים ושיעורים במנהיגות על פרשת השבוע, ועוד.

כעת, יצא בעברית (בהוצאת מגיד, ההוצאה הקבועה של ספרי הרב זקס - בעברית ובאנגלית כאחד) הספר הבית שאנו בונים ביחד: בנייה מחדש של החברה (באנגלית: The Home We Build Together: Recreating Society) בעברית, כמעט ארבע שנים לאחר שהרב זקס הלך לעולמו, וכמעט שני עשורים תמימים (!) לאחר שהספר ראה אור באנגלית, בשנת 2007.

הספר הבית שאנו בונים ביחד ראה אור בבריטניה ובשפה האנגלית בשנת 2007, לאחר אירוע מזעזע שהתרחש שנתיים קודם לכן בלונדון: שלושה מטעני נפץ הופעלו בידי טרוריסטים ברחבי הרכבת התחתית של לונדון. המטענים, כמובן, התפוצצו, גבו את חייהם של עשרות בני אדם, ופצעו עוד רבים אחרים.

אירוע הטרור המחריד בלונדון, שהתרחש ארבע שנים בלבד לאחר אירועי ה-11 בספטמבר בארצות הברית, שגבו את חייהם של כמעט פי עשרה אנשים, זעזע את העולם המערבי, ואילץ אותו לחשב מסלול מחדש.

נשאלת שאלה חשובה: האם העולם המערבי-מודרני, בתצורתו הנוכחית, הרב-תרבותית להחריד, יכול עוד לשרוד? האם עירוב התרבויות, האמונות, הדעות והעולמות יכול לעשות לעולם טוב, או שלהפך - להשמידו?

כאמור, הדיון על רב-תרבותיות הוא דיון נרחב, והוא עבר תמורות ומהפכים נרחבים לא פחות מאז תחילת המאה ה-21, והמון קולמוסים נשברו על כך, ולא מעט תיאוריות נהגו (היפה ביותר היא כמובן תיאוריית התנגשות הציבליזציות של חוקר מדע המדינה סמואל הנטינגטון, שאותה פרסם בספרו רב המכר).

והרב זקס, כמובן, גם כתב על הרב-תרבותיות. בזוויתו של הרב זקס, רב-תרבותיות היא דרך להכיל את השוני בתוכו ולכבדו, למצוא את הדרך לעולם מוסרי, וכיצד ליצור עולם שיש בו משמעות דתית, אבל לא אלימות הנעשית ומתבצעת בשמו של האל.

וכן, לא סתם שילבתי את שמותיהם של ספריו הקודמים של הרב זקס בפסקה שמעל. מכיוון שלפחות ארבעה מספריו הקודמים - לא בשם האל, לכבוד השוני, מוסריות, לרפא עולם שבור - עוסקים באותם נושאים בדיוק! כדי שלא אובן לא נכון, אבהיר כי אין מאושר ממני להוסיף עוד ספר של הרב זקס למדף הספרים שלי, אך אני לא יכול שלא לתהות: למה?

הרי הספר, שיצא לפני כמעט עשרים שנים, אינו רלוונטי לימינו, ומעבר לכך, לא רלוונטי למדינת ישראל ולחברה הישראלית, שכן הוא עוסק בצורה בלעדית בחברה ובמדינה הבריטית! הספר, כמובן, מחכים ומעניין, ורעיונותיו טובים - כמו בכל ספר של הרב זקס - אך חוסר הרלוונטיות שלו זועק לשמיים.

הערת מערכת האתר: הספר התקבל לביקורת מאת הוצאת מגיד.

Comments


bottom of page